Frittata, avagy egy királyi reggeli mindenféle maradékból

A deres halántékú, szívdöglesztő Harrison Ford igazi férfias szenvedéllyel főz élőben a reggeli tv-műsorban, hogy visszacsábítsa a Nőt. Talán ez az egyetlen emlékezetes jelenete a Morning Glory, magyarul Ébredj velünk címmel futó filmnek. És mit készít Ford? Frittatát…

Frittata (a fotó csak illusztráció!)

A nők bálványa el is mondja a lényeget:

„A frittata szépsége abban rejlik, hogy szinte bármilyen alapanyag jó hozzá, amit csak talál az ember a hűtőben”

Hozzávalók:

1-2 paprika (valamilyen csak akad a hűtőben…)

1 vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 fej paradicsom

2 db újhagyma

8-10 tojás

15 dkg sonka (húsos szalonna is megteszi, vagy akár mindkettő… végszükség esetén bacon)

10 dkg kecskesajt vagy feta (végszükség esetén trappista, de azzal veszít némiképp az ízvilág!)

5 dkg olajbogyó (Ne felejtsd el kimagozni!)

5 dkg bébispenót (vagy valami nyúltáp, azaz saláta!)

1 evőkanál balzsamecet

2 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

A zöldségeket vágd nagyobb darabokra és kevés olajon párold jó egy jó méretes serpenyőben (amiben már ezek is alig férnek el, az bizony nagyon kicsi lesz!) sóval, borssal ízesítsd természetesen! Ja és a legfontosabb: csak teljesen fémnyelű serpenyőt használj, ne legyen a serpenyőn sehol sem műanyag, ugyanis be kell raknod később a sütőbe!

A tojásokat enyhén megsózva verd fel, majd öntsd rá a párolódó  zöldségekre. Süsd közepes lángon a tűzhelyen, de állj ellent a józan ész kísértésének és ne kevergesd! De tényleg csak közepes lángon!

Nagyobb darabokra tépkedve dobáld rá a tojásra a sonkát. A szalonnát inkább ne próbáld tépkedni, azt vágd vékony darabokra és úgy dobáld rá.

Szórd meg morzsolt kecskesajttal (a trappistát természetesen reszelni kell…) és az olívabogyóval (ha elfelejtetted kimagozni, akkor most nagyon elszúrtad!)

Amikor a tojás a serpenyő pereménél már kezd összeállni, serpenyőstül rakd be a sütőbe és süsd addig, amíg dupla magasságúra emelkedik és a közepe is rendesen megszilárdul. Ez kb. 10-12 perc.

Közben egy aprítógépbe dobd be a feldarabolt paradicsomokat, egy gerezd fokhagymát és egy kevés sót. Turmixold össze és így megalkottad a paradicsom salsát!

A bébispenótot (vagy amilyen nyúltápot találtál a hűtőben) összetépkedve és megmosva egy tálban forgasd bele a balzsamecet és az olívaolaj keverékébe.

Piríts néhány szelet kenyeret, amit pirítás után kenj meg a paradicsom salsával.

Rakj rá a tojásos lepényből a salsás kenyérre egy megfelelő méretű szeletet!

A tetejét kend meg a bébispenótos olivaolajjal.

Tálald az ágyba a kedvesednek! Vigyél mellé forró tejeskávét és jó sok szalvétát… 

Sok siker és Jó étvágyat! 

Címkék: RECEPTEK, Reggelik
http://kockasabrosz.blogstar.hu/./pages/kockasabrosz/contents/blog/36733/pics/lead_800x600.jpg
RECEPTEK,Reggelik
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?