Isteni ízek, olcsón: Vörösboros resztelt borjúmáj

Németországban 30 euró egy kiló borjúmáj. Nálunk 3 euró sincs, azaz kb 800 forint. A legolcsóbb húsok egyike. Hogy miért, ki tudja… Mert egyébként elképesztően finom. Gondoljunk csak a böllérmájra… (ó, azok a fröccsös Balaton parti esték… éjszakák… hajnalok…)  

(a fotó csak illusztráció!)

Na, de nem csak azt lehet elkészíteni a borjúmájból, hanem a magyar konyha egyik alapművét, az úgynevezett resztelt májat. Amit nagyon kevesen csinálnak borjúmájból. Igaz, ha egyszer így kóstolja valaki, utána alább már nem adja.

Hozzávalók:

1 kg borjúmáj

5 ek sertészsír

2 méretes vöröshagyma

4-5 gerezd fokhagyma nagyságtól függően

3 szép paprika

5 szép paradicsom

5 kávéskanál majoranna

3 kávéskanál kakukkfű

3 db babérlevél

bors 

3-4 evőkanál jó minőségű fűszerpaprika (ez az étel lelke! Ügyelj rá nagyon, hogy jó minőségű legyen, ne téglapor!

3 dl száraz vörösbor (mondom száraz! mondom vörösbor és nem pedig „ételbejóleszezis” lőre!)

5dl víz

só (de csak a végén! a májas ételeket csak akkor sózzuk, amikor már készen van!)

Elkészítése:

1. A vöröshagymát finomra vágjuk, és a zsíron megpirítjuk.

2. A paprikát kicsumázzuk és kockára vágjuk, a paradicsomot szintén apró kockára vágjuk (az igazi ínyencek előtte lehúzzák a héját) majd hozzáadjuk ezeket a hagymához, és addig pirítjuk együtt, amíg kissé össze nem esik.

3. Beletesszük a megtisztított és csíkokra vágott májat. Borsozzuk, kakukkfűvel, majorannával és babérlevéllel ízesítjük, (sót NEM teszünk bele, mert megkeményedik!) Addig pirítjuk, amíg szépen meg nem sül a máj külseje. Nem teljes lángon, hanem kb. háromnegyedes lángon sütjük!

4. Levesszük a tűzről! (mondom, levesszük a tűzről és csak úgy szórjuk bele a pirospaprikát, mert különben odaég és keserű lesz!) Megszórjuk a jó minőségű pirospaprikával (ínyencek egynegyed-háromnegyed arányban tehetnek bele csípős pirospaprikát is. A csípős az egynegyed…), a paprikát csomómentesen jól elkeverjük benne, ezután visszatesszük a tűzre és belereszeljük a fokhagymát és újra elkeverjük. Hagyjuk egy kicsit összerottyanni. Végül fölöntjük a jó minőségű borral (ha még maradt…).

5. Addig főzzük, amíg az alkohol el nem párolog, majd hozzáöntjük a víz felét.

6. Ha a szaft nagyon besűrűsödik, akkor öntünk még hozzá egy keveset a vízből, és újra sűrűre főzzük. És így tovább, amíg a máj teljesen meg nem puhul. Csak a legvégén sózzuk, amikor már végleg levettük a tűzről és nem főzzük már tovább!

Köretként sült csónakburgonyát adunk hozzá!

Savanyúság: kovászos uborka

Jár hozzá két karéj friss fehérkenyér (aki nem tunkolja a szaftot, az műmájer!)

És persze jól behűtött ízes, de száraz fehérbor, például cserszegi vagy irsai. Nagy melegben hideg fröccs…

Sok sikert és Jó étvágyat! :-)

http://kockasabrosz.blogstar.hu/./pages/kockasabrosz/contents/blog/36864/pics/lead_800x600.jpg
magyaros étel,olcsó,RECEPTEK,vörösboros resztelt borjúmáj
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?