Egyszerű, de nem gyors… viszont mennyei finomság

Végtelenül egyszerű recept, ám idejében el kell kezdeni, hogy egy kiadós vacsora váljék belőle. Tavasztól őszig, naplementekor a kertben teraszon vagy erkélyen néhány pohár hűtött fehérborral párosítva. A magyarok mennyországában érezhetjük magunkat… Ez a sült oldalas.

(a fotó csak illusztráció!)

Hozzávalók:

1,5-2 kg sertésoldalas

frissen őrölt feketebors

5-6 gerezd fokhagyma

5 evőkanál sertészsír

1 dl friss, „fűszeres” fehérbor, pl: irsai vagy cserszegi (opcionális!)

Elkészítés:

Legjobb a hentessel összevágatni az oldalast kisebb, sütnivaló darabokra. Ha mégis egyben vettük, mindenképp vágjuk össze 10-12 darabra legalább.

A tepsit egy fakanál segítségével nagyon vékonyan megkenjük zsírral. (A lustábbak fölolvasztják és beleöntik a tepsibe és mozgatva a tepsit, szétterítik a zsírt) A zsírra óvatosan sót hintünk és friss borsot őrölünk.

Ezt követően a hús minden oldalát megsózzuk és borsot őrölünk rá.

Betesszük a húsokat a tepsibe úgy, hogy a csontos oldala legyen alul.

A pépesített (fokhagymanyomón átnyomott) fokhagymából is adagolunk mindegyik húsnak legalább a tetejére, de módjával! (lustábbak persze fokhagymaport tesznek rá, de azzal még jobban kell vigyázni!)

A maradék zsírból egy-egy mogyorónyit ráadagolunk a húsok tetejére, a többit a húsok közé tesszük.

Itt jön egy opcionális rész, ami ki is maradhat minden gond nélkül: az egy deci fehérborral megbolondíthatjuk, a szokásostól kicsit eltérővé tehetjük a sültet. Aláöntjük a húsoknak a bort. Ne sokat, tényleg csak körülbelül egy decit! 

Fóliával lefedjük, (persze, ha van nagyon jó nagy, fedeles cseréptálunk, az még jobb) és 220 fokos sütőben másfél óra alatt puhára pároljuk.

Ezt követően levesszük a fóliát (vagy a cseréptál fedelét) és 10-20 perc alatt készre pirítjuk a sült oldalast.

Szimplán fehér kenyérrel a legjobb! De lehet adni hozzá tepsis burgonyát is köretként (én mondjuk nem tenném…) 

A tálaláskor ne a tepsiben (tálban) maradjon a jó kis hússzaft, tálaljuk ki azt is mindenképpen!

Nem könnyű étel a gyomor számára, úgyhogy előtte-utána egy-egy unicum lecsúszhat. Közben meg a tényleg jól behűtött friss, fűszeres száraz fehérbor, egy-két pohárral…

Sok sikert a sütéshez és utána meg jó étvágyat!

http://kockasabrosz.blogstar.hu/./pages/kockasabrosz/contents/blog/37572/pics/lead_800x600.jpg
békebeli,családi asztal,ételek sertéshúsból,Húsételek,magyaros étel,RECEPTEK
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?