Egy jó idényrecept...

Vannak a magyar konyhának gyakorlatilag állandóan használt alapanyagai. Na, a spárga viszont egyáltalán nem tartozik közéjük. Sokak leélik úgy az életüket, hogy meg sem kóstolják. Pedig a nem túl markáns, de azért egyedi ízével tudja biztosítani a szükséges kis változatosságot az unalom ellen.

(a fotó csak illusztráció!)

A spárgakrémleves például visszafogott, de nagyon jó ízű étel.

De van olyan recept is, ahol a spárga nem dominál, hanem harmonikusan belesimul a magyar konyha hagyományos összetevőibe. Egy jól elkészített sültnél például....

Ilyen a Tolnai pulykamell

(baconos spárgával, tejfölös lilahagymás öntettel)

Hozzávalók:

kb. 1 kg. pulykamell filé

bacon szeletek

50 dkg spárga (lehetőleg zöld)

3 db lilahagyma

kukoricaliszt

őrölt fehérbors

tárkony

2 dl minőségi száraz fehérbor

5 dl tejszín

olívaolaj

10 dkg vaj

sajt

Elkészítés:

1. A pulykamellfiléket vékony, maximum fél centi vastagságú szeletekre vágjuk

2. A kukoricalisztet, a sót, az őrölt fehérborsot összekeverjük, (ne sajnáljuk a fűszert, az ad ízt az ételnek!) majd beleforgatjuk a pulykamell szeleteket.

3. Egy serpenyőben felhevítjük az olivaolajat és a vajat, amiben a fűszeres lisztbe beleforgatott melleket oldalanként 2-2 percig sütjük, hogy szép, aranybarna legyen. A húst kivesszük a zsiradékból és félretesszük.

4. A visszamaradt zsiradékba szórjuk az apróra felvágott lilahagymát és üvegesre pároljuk. Ezt követően felöntjük a borral és a tejszínnel, majd jól fűszerezzük tárkonnyal, sóval és őrölt borssal. 2-3 perc alatt kiforraljuk, majd levesszük a tűzről.

5. Egy sütőtálat nagyon vékonyan kikenünk zsírral, majd belehelyezzük az elősütött pulykamell szeleteket.

6. A spárgát megfelelően előkészítjük, azaz megtisztítjuk és kettévágjuk. (A fás részeket ne sajnáljuk kidobni, mert az rágós, ehetetlen marad a sütés után is!)

7. Összefogunk 4 spárgát és körbetekerjük bacon szelettel. Az összes spárgát négyesével elkészítjük így a baconszeletekkel, és a sütőtálba tesszük, lehetőleg a pulykamell szeletek közé.

8. Ezt követően óvatosan ráöntjük a tejszínes-hagymás szószt, (jusson a spárgás tekercsekre is!) majd lefedjük.

9. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten (160-180 fok) kb. 30 percig, lefedve pároljuk. Ezután levesszük a fedőt, és ízlés szerint reszelt sajttal megszórjuk, visszahelyezzük a sütőbe, és addig sütjük, míg a sajt szépen ráolvad és aranybarna színt kap.

10. Tálaláskor ízlés szerinti körettel kínáljuk. Legjobban szerintem a petrezselymes jázminrizs illik hozzá, no és természetesen, behűtve az a száraz fehérbor, amivel az ételt magát készítettük.

Sikeres főzést és jó étvágyat!

http://kockasabrosz.blogstar.hu/./pages/kockasabrosz/contents/blog/38097/pics/lead_800x600.jpg
Húsételek,pulyka,RECEPTEK,spárga,tolnai pulykamell
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?