Recept! Ritkán kerül az asztalra, pedig finom a pulykahús

Ha szárnyas, akkor csirke, vagy tyúk. És leginkább rántott hús formájában. Jó is az persze, alig lehet megunni... De ha mégis, pulykából fejedelmi étket késízhetünk. Nem mellékesen a pulyka kevésbé száraz és sokkal ízesebb hús, mint a csirke! Íme a Szalonnás gombás fűszeres pulykasült:

a fotó csak illusztráció!

Hozzávalók:

kb 1 kiló pulykamell filé

5 db zsemle

20 dkg. apró kockára vágott kolozsvári szalonna

20 dkg. csiperke gomba apró kockára vágva

2 db tojás

5 dkg zsír

ízlés szerint só, bors, kömény,

sok petrezselyem és kevés snidling apróra vágva

2 evőkanál liszt

2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése: 

A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.

1. A pulykamell filét maximum fél centi vastag szeletekre vágjuk és alaposan bedörzsöljük mindkét oldalát sóval. Ne spóroljunk vele, nem kell félni, nem lesz sós, ha viszont ezt kihagyjuk, elég íztelen lesz a hús! Ezt követően borsot és egy kevés köményt is szórhatunk a szeletekre

A zsírt megolvasztjuk és beleöntjük a sütőedénybe.

2. A zsíros sütőedénybe (római tál, fedeles cserépedény) a húst helyezzük egymás mellé és tegyük rá a fedőt. (ha nincs más, akkor jó a magasfalú tepsi is, de akkor majd alufóliával kell lefedni!)

Tegyük be a sütőbe 180 fokra.

3. A gombát kockákra vágjuk és beletesszük egy jó nagy tálba. A zsemléket néhány másodpercre vízbe áztatjuk, majd a vizet jól kicsavarva hozzáadjuk a gombához.Ezt követően hozzáadjuk még a tojásokat, sót, borsot, petrezselymet, snidlinget és végül a felkockázott szalonnát.Ezt az egészet nagyon alaposan összekeverjük.

4. Körülbelül fél órát hagyjuk sülni a pulykát, majd levesszük a tetejét, megfordítjuk a húsokat és pirulásig sütjük őket.Ezután visszafordítjuk és a másik oldalát is pirulásig sütjük.

5. Végül rákanalazzuk hús tetejére a tölteléket és addig sütjük, amíg a töltelék is megpirul. Finomabbra sül, ha sütés közben a saját szaftjával többször meglocsoljuk a töltelék tetejét…

Bármilyen köret jó hozzá, én leginkább krumplipürével szeretem tálalni, amelyre csorgatok egy kicsit a hús szaftjából is.

Jóféle száraz fehérborral, például egy chardonnay-vel kiválóan harmonizál.

Sok sikert a sütéshez, utána pedig jó étvágyat!

http://kockasabrosz.blogstar.hu/./pages/kockasabrosz/contents/blog/38929/pics/lead_800x600.jpg
Húsételek,magyaros étel,pulyka,RECEPTEK
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?