Egy csábító vacsora után jön a tüzes éjszaka…

Egyszerű, (majdnem) gyors, nagyon finom… És nem mellékesen nagyon vágykeltő. Kedves Leányok, hölgyek! Ha egy tüzes éjszakára vágynak, akkor garantált siker a Feketekagyló fehérborban.

Hozzávalók:

személyenként 1 kg friss feketekagyló

5 dl jó minőségű száraz fehérbor

fél dl citromlé

4-5 gerezd fokhagyma

2 dl extra szűz olivaolaj

apróra vágott petrezselyem

citromgerezdek

Elkészítése:

0. Ha csak nem a mediterránumban nyaralunk, ahol mindig kapható friss feketekagyló, érdemes megtudakolni, hogy az üzletbe mikor érkezik friss áru. (Legjobb tudomásom szerint a magyar nagyáruházakba (metro, auchan) általában péntek délután, estefelé szállítják az aznap hajnalban frissen szedett adriai feketekagylót)

1. A kagylót folyó hidegvízben alaposan megmossuk és ami a legfontosabb, a rajtuk lévő hínárt, moszatot egyenként letépkedjük. (ez kicsit macerás, de megéri) Amelyik kagyló erre kinyílik, vagy eleve nyílott, azt dobjuk ki. (ne a konyhai szemetesbe, hanem egyből a kinti kukába, mert fél nap alatt nagyon büdössé tud válni!)

Az előkészített kagylót a felhasználásig tegyük hideg vízbe.

2. A fokhagymát felaprítjuk, majd az olivaolajon megpirítjuk és hozzákeverjük a fehérbort.

3. A feketekagylókat egy magasfalú tepsibe tesszük és ráöntjük a fehérboros-fokhagymás olivaolajat.

Ha kevésnek találjuk a levet, önthetünk hozzá még egy kis olajat és bort is.

4. A tepsit lefedjük és a 180 fokra előmelegített sütőben készre pároljuk. Amikor az össze kagyló kinyílt, kb 20-25 perc elteltével, akkor kész is az étel.

5. Nagy tálakon tálaljuk és feltétlenül tegyünk mindenkinek elegendő szaftot is!

Találás előtt meghintjük apróra vágott friss petrezselyemmel.

Nagy tálakon tálaljuk és feltétlenül tegyünk mindenkinek elegendő szaftot is! Mellé, külön tányéron citromgerezdeket helyezünk.

Friss bagettszeletekkel és száraz fehérborral fogyasztjuk!

6. Lehet késsel-villával, úriasan is enni, de engem még egy étteremből se néztek ki (sőt!!!), amikor egy megfelelő méretű kagylót használtam „csipeszként” és villaként és azzal szedtem ki a kagyló húsát. Természetesen a szaftot tunkolni kell a finom bagettel!

Így persze azért némiképp olajos, boros lesz az ember keze, ezért a gondos asszony egy nagy tálban citromos hidegvizet is tesz az asztalra, amiben az ujjainkat lemoshatjuk… Van persze más megoldás is erre, de az 18+-os kategória…

http://kockasabrosz.blogstar.hu/./pages/kockasabrosz/contents/blog/40216/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?