A darabka Adria

Bár állítólag szerb eredetű étel, mégsem hiányozhat sehol az étlapról Horvátországban, legyen az egy kis konoba vagy sokcsillagos étterem. És persze nem biztos, hogy az utóbbiban készítik a finomabbat. Ugyanis mindenhol kicsit más: ki így készíti, ki úgy, ki így szereti, ki amúgy. Egyet nem lehet: nem szeretni a csevapot.Hozzávalók:

50 dkg egyszer darált marhahús (legjobb a nem teljes száraz rész, tehát pl a rostélyos)

25 dkg minél nagyobb zsírtartalmú, egyszer darált sertéshús

25 dkg egyszer darált bárány vagy birkahűs a zsírosabb részéből  (enélkül is lehet persze, csak az nem lesz csevap…)

6-7 gerezd fokhagyma

4 evőkanál só

2 evőkanál bors

2 teáskanál pirospaprika

olivaolaj

Elkészítés:

1. A darált húsra fokozatosan rászórom a fűszereket miközben kézzel alaposan összekeverem, összegyúrom.

2. Légmentesen becsomagolom és beteszem a hűtőbe összeérni. Érdemes akár 2-3 napig is így érlelni. (lehet persze azonnal is sütni, de pihentetéssel jobban összeérnek az ízek.

3. A hűtőből elővesszük és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre melegszik (kb 2 óra) ezután hozzáadunk 2-3 evőkanál olivaolajat és ismét átgyúrjuk a masszát, majd vizes kézzel apró rudacskákat formázunk a húsból.

4. Lehet közepesen forró grillen sütni, de ha arra nincs lehetőség, akkor serpenyőben minimális olivaolajon addig sütjük, amíg szép kérget kap, de belül nem szárad ki, hanem szaftos, omlós marad.

5. Ajvár nélkül is lehet enni, de nem érdemes! Nem erős pistával, vagy ketchup-pel! Ma már Magyarországon is mindenhol kapható az ajvár! Senki ne ijedjen meg a csípőst megvenni, a mi fogalmaink szerint az inkább fűszeres, mint csípős!

Szóval ajvár mindenképpen kell hozzá. Köretként pedig a legjobb a frissen apróra vágott káposztasaláta, megsózva és megöntözve olivaolajjal és friss paradicsomkarikákkal. Esetleg friss szalmakrumpli is tehetünk mellé.

De vigyázat! A hús csak frissen, melegen az igazi, a köretkészítés miatt nehogy hagyjuk kihűlni a csevapot!

A korculai Pošip nevű száraz fehérborral zseniálisan passzolnak egymáshoz.

Sok sikert és jó étvágyat!

http://kockasabrosz.blogstar.hu/./pages/kockasabrosz/contents/blog/40295/pics/lead_800x600.jpg
csevap,ételek sertéshúsból,Húsételek,könnyű recept,RECEPTEK
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?