Keserédes ízorgia

Keserédes ízorgia

2017.09.23. | Károly Ignác

A csoki, kakaó, bourbon vanília és a menta forrón-hidegen simul egybe. Hedonistákelőnyben! Csokis brownie mentás vaníliafagyival

Tovább
Katonák főznek, de ez nem a tábori konyha

Katonák főznek, de ez nem a tábori konyha

Tovább
Túró, lekvár, fánk – maga az édes menyország

Túró, lekvár, fánk – maga az édes menyország

Tovább

Fennséges reggeli maradékokból és szárazkenyérből

2017.05.21.

Sokszor marad néhány szeletnyi kenyér, kisebb-nagyobb sajt, sonka, szalonna… Na, ezekből lehet valami a szokottól kissé elérőt alkotni. Például egy vasárnap reggel meglepni veled a családot! Töltött bundáskenyér

A fotó csak illusztráció!

Egy jó idényrecept...

2017.05.14.

Vannak a magyar konyhának gyakorlatilag állandóan használt alapanyagai. Na, a spárga viszont egyáltalán nem tartozik közéjük. Sokak leélik úgy az életüket, hogy meg sem kóstolják. Pedig a nem túl markáns, de azért egyedi ízével tudja biztosítani a szükséges kis változatosságot az unalom ellen.

(a fotó csak illusztráció!)

Túl lehet lépni a hagyományos pörkölt és gulyás kombón

2017.05.07.

Itt a tavasz, itt a nyár, itt a bográcsszezon. Ha már mindenki unja a marhapöri meg a gulyásleves egyhangúságát, akkor ajánlunk egy igazi jó, tanyasi ételt, ami bográcsban elkészítve a legfinomabb! 

Egyszerű, de nem gyors… viszont mennyei finomság

2017.04.25.

Végtelenül egyszerű recept, ám idejében el kell kezdeni, hogy egy kiadós vacsora váljék belőle. Tavasztól őszig, naplementekor a kertben teraszon vagy erkélyen néhány pohár hűtött fehérborral párosítva. A magyarok mennyországában érezhetjük magunkat… Ez a sült oldalas.

(a fotó csak illusztráció!)

Isteni ízek, olcsón: Vörösboros resztelt borjúmáj

2017.04.05.

Németországban 30 euró egy kiló borjúmáj. Nálunk 3 euró sincs, azaz kb 800 forint. A legolcsóbb húsok egyike. Hogy miért, ki tudja… Mert egyébként elképesztően finom. Gondoljunk csak a böllérmájra… (ó, azok a fröccsös Balaton parti esték… éjszakák… hajnalok…)  

(a fotó csak illusztráció!)

Frittata, avagy egy királyi reggeli mindenféle maradékból

2017.04.02.

A deres halántékú, szívdöglesztő Harrison Ford igazi férfias szenvedéllyel főz élőben a reggeli tv-műsorban, hogy visszacsábítsa a Nőt. Talán ez az egyetlen emlékezetes jelenete a Morning Glory, magyarul Ébredj velünk címmel futó filmnek. És mit készít Ford? Frittatát…

Frittata (a fotó csak illusztráció!)

Címkék: RECEPTEK, Reggelik

Szolnoki bojtáravató

2017.04.01.

Na ehhez jó gyomor kell és jó étvágy! Nem a galambgyomrú nyápicok étele! Viszont cserébe isteni finom. Mondjuk elkészíteni se két perc! De egyszer az életben érdemes nekiállni! Mondjuk egy szép vasárnap délután, hogy az esti roséfröccs méltó vacsorát kísérjen!

Jó étvágyat! (a fotó csak illusztráció!)

Font - Irsai Olivér 2015

2016.11.08.

Font Irsai Olivér 2015

Már amikor a szép színű bort a pohárba töltöttem, megcsapott az illata. Hm… Nem csak karakteres, de kifejezetten jó illat volt. Behűtve, ahogy kell, a pohárból még inkább áradt felém a kellemes, friss illat. Ez sokat ígért.

A családi asztal, amelyhez mindenkinek jussa van

2016.02.02.

Ha visszatérhetnének a kockás abroszos idők…

Az asztal körül összegyűlik a család apraja nagyja...

Még a múlt évezredben, valamikor az 1990-es évek közepén jártam néhányszor Torockón. Akkor még nem volt ilyen felkapott hely a Székelykő alatti (két) kis falu, így a rendszerváltás utáni Erdély minden nyomorúsága szemmel látható volt az arra vetődő anyaországi magyarok számára.

Az újragondolt ételektől ments meg Uram minket!

2015.10.16.

Ha egy étteremben vagy csatolt részein (weboldal, facebook, stb...) találkozol az „újragondolt” kifejezéssel, akkor dobj el mindent és hanyatt-homlok menekülj!

Ezek azok a helyek, ahol tisztességesen egy virslit sem tudnak megfőzni, ellenben nagyon trendinek, elegánsnak akarnak tűnni. Ezért aztán ilyesmiket hallhatsz, olvashatsz: „mi nem tömegétkeztetést csinálunk, mi élményt akarunk adni. Ezért csodás új kreálmányaink mellett a hagyományos ételeket is újragondoltuk!”

Ez a valóságban körülbelül annyit jelent, hogy amikor belekóstolsz a kreálmány helyett biztonsági játékként megrendelt gulyáslevesbe, akkor az arcodtól a talpadig mindened összerándul, miközben a gyomrod fénysebességgel akarja visszaküldeni az első falatot. Tágra nyílt, könnyes szemmel, fuldokolva kérdezed a pincért, hogy mi ez az "egyedi ízvilág". A tulajdonos haverja, a bukott amway ügynökből egy nap alatt pincérré képzett ember pedig fennsőbbséges pofát vágva közli, hogy „görögánizsos biotejfölágyon hat hónapig érlelt kézműves kutyaszarral bolondítottuk meg a gulyást”, nem kicsit túlhangsúlyozva a bio és a kézműves szavakat.