Van saját recepted?

Az illata még megvan, de az íze már elveszett

Az illata még megvan, de az íze már elveszett

Akik nem tudnak, vagy nem is akarnak felülni a világdivatnak számító szuvidálunk, konfitálunk, fájndájnigolunk méregdrága trendre, azok – sajnos egyelőre csak jobb híján – a boldog békeidők vendéglátása felé fordulnak.

A régi jó, kockás abroszos éttermek emléke ugyanis még élénken él bennünk. Az emlékkép pedig egyértelműen pozitív. Mi több, ma már egyre többen megpróbálják kihasználni azt a pozitív képet, amely a kollektív emlékezetünkben él a békebeli kisvendéglőkről. 

Sajnos ez azonban csak küllemben érhető tetten, és sokszor még ott is bosszantóan ostobán. Amikor az első íráshoz kerestem illusztrációt, szembe tűnt egy fotó. Egy régi, nagyhírű sváb kisvendéglő mai fotója. Árnyas kerthelyiség, falábú asztalok, kockás abrosz… A képet azonban a Gösser feliratú kommersz állólámpasor uralja. Lehet, hogy csak nekem illúzióromboló, de egyből az jutott eszembe, hogy az ilyen helyen simán beleteszik a leveskockát a levesbe, hogy szebbé tegyék a színét…

A következő csalódás az étlap. Szusi még nem volt rajt ugyan, de pizza és ahhoz hasonló „eredeti” sváb étkek dögivel. Értem én, hogy a 80-as évek végétől elszaporodó pizzériamánia egyelőre kitörölhetetlenül él a magyar társdalomban, de tényleg több vendég lesz ettől egy egyébként dúsgazdag település jó nevű sváb vendéglőjében?

Régi sváb kisvendéglő, kommersz gösser kertilámpákkal és pizzával az étlapon… Olyan, mint egy ígéretes étek, amelynek isteni az illata, de az első kanálnál kiugrik a leveskocka kommersz, mindent elfedő íze.

|
https://kockasabrosz.blogstar.hu/./pages/kockasabrosz/contents/blog/13912/pics/lead_800x600.jpg
békebeli,étterem,KOCKÁS ABROSZ,sváb
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?