Van saját recepted?

A nászéjszakák borát ünneplik Somlón

A nászéjszakák borát ünneplik Somlón

Az elmúlt tíz év legjobb évjáratainak borain keresztül mutatja be Somló emblematikus szőlőfajtája, a juhfark lehetőségeit a Somlói Juhfark Ünnep szeptember 23-án Somlójenőn.

A Somlói Juhfark Ünnep helyi borászok összefogásával azért jött létre, hogy egy helyen, egy időben, a legteljesebben megmutassa az érdeklődőknek a borvidék legfontosabb fajtáját; a reprezentatív sétáló kóstolón az érdeklődők így megismerhetik az elmúlt évtized legjobb évjáratainak különböző stílusban elkészített juhfarkjait - közölték a szervezők.

Mint a szervezők hangsúlyozták, a juhfark a Somló fajtája; a hegy egyedi, vulkanikus talaja és éghajlata tökéletesen megfelel ennek a szőlőnek.

Egy jó évjáratban szüretelt juhfark 2-3 évesen kerül a csúcs közelébe, és jó néhány évig a legjobb formáját mutatja, ami savainak, gazdag beltartalmi értékeinek és viszonylag magas alkoholtartalmának köszönhető. Az igazi különlegességek az áztatott, finomseprőn tartott, hosszan érlelt, testes tételek, de kiemelkedő minőséget ad a juhfark könnyedebb, reduktív eljárással készült változata is.

A Somlói Juhfark Ünnep a borászok részvételével meghirdetett sétáló kóstoló mellett dűlőtúrákat is kínál a Somló körül, amelyeken a vendégek szakszerű kalauzolással, a dűlők mellett kóstolhatnak az ottani termésből. Az ifj. Kamocsay Ákos vezette vertikális kóstoló résztvevői az évjáratok között kalandozhatnak, a nemzetközi borvilág által is elismert tételeket megismerve.

A rendezvény szakmai eszmecserének is teret ad: Kiss Eliza miniszteri biztos és Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus pódiumbeszélgetésen vitatja meg a különleges, kis borvidékek szerepét és lehetőségeit a magyar bor nemzetközi elismerésében.

A Somlói Juhfark Ünnep részletes programja a www.tornaipince.hu/hu/hirek/ii-somloi-juhfark-unnep honlapon található meg.

|
https://kockasabrosz.blogstar.hu/./pages/kockasabrosz/contents/blog/42510/pics/lead_800x600.jpg
BOROKRÓL,boros program,somlói juhfark
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?