Van saját recepted?

l’Italiano…

l’Italiano…

a fotó illusztráció!

Tuba-rétes, avagy egy gyors, de annál finomabb desszert. A gyermekeim egyik kedvence, gyorsan kész van, cserébe nagyon finom. Mivel túrós-barackos, a kölykök elnevezték tu-ba rétesnek. Mikor legutoljára szembejött velem a napokban a receptje egy hírlevélben, ott olasz rétesnek nevezték. Legyen hát akkor l’Italiano… mégiscsak elegánsabb, mint a tuba.

Hozzávalók:

fél kiló liszt

fél kiló túró

fél liter tej

fél kiló finom túró (nem az ún. „cukrászipari alapanyag”, hanem igazi, finom túró!)

25 deka vaj

25 deka mazsola

25 deka porcukor

5 darab tojás

12 g sütőpor

20 g vaníliás cukor

sárgabarack befőtt (szükség esetén őszibarack is megteszi!)

Előkészítés:

Ha nem hamarjában készítjük, hanem mondjuk előtte való nap tudjuk, hogy sütni akarjuk, akkor érdemes a mazsolát finom rumba beáztatni. Nálunk ez azért működik, mert a kölykök nem szeretik a mazsolát, így a süti egyik felében van rumos mazsola, a másikban nincs…

A készítés előtt egy órával a túrót kivesszük a hűtőből és jól átkeverjük, hogy ne legyen kemény massza, hanem szinte folyós legyen.

A sárgabarackot max két centis darabokra vágjuk.

A tojásokat összekeverjük a tejjel és a vaníliás cukorral.

Elkészítés:

A lisztet, porcukrot és a sütőport alaposan összekeverjük, majd elfelezzük a keveréket.

A tepsit a vaj egy részével jó vastagon kikenjük (jusson mindenhova!).

A lisztkeverék egyik felét a tepsibe szórjuk egyenletesen elosztva.

Erre óvatosan ráadagoljuk a túrót ügyelve itt is az egyenletes elosztásra.

Az összevágott gyümölcsöt rászórjuk a túróra.

Ha a mazsolánk rumban ázik, akkor kivesszük, kicsit kinyomkodjuk (de nem teljesen!) és azt is rászórjuk a túróra. (az édesszájú háziasszonyok alig várják ezt a pillanatot, mert a rum, amiben a mazsola ázott, isteni finom)

A lisztkeverék másik felét egyenletesen rádolgozzuk a masszára.

A tojásos-tejes-vaníliás cukros krémet óvatosan ráöntjük a sütemény tetejére, és igyekszünk egyenletesen elosztani rajta.

A maradék vajat nagyon vékony szeletekre vágva egyenletes elosztva mindezek tetejére tesszük.

A 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés módozat) 20-30 percig sütjük, vigyázva arra, hogy oda ne égjen!

Porcukorral tálaljuk alapesetben, de a gyermekeim például kis tejszínhabbal és egy-egy szem friss eperrel koronázzák meg a rétest.

Sok sikert a sütéshez, utána pedig jó étvágyat! Vigyázat, baromi gyorsan fogy! :-)

|
https://kockasabrosz.blogstar.hu/./pages/kockasabrosz/contents/blog/43805/pics/lead_800x600.png
édesség,könnyű recept,l`taliano,RECEPTEK,tuba rétes,túrós barackos rétes
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?