Van saját recepted?

A legfinomabb szárnyas leves…

A legfinomabb szárnyas leves…

Márpedig nálunk a húsleves csirkéből készül és kész! – zárt rövidre apám minden, vasárnapi ebéddel kapcsolatos vitakezdeményt gyermekkoromban. Aztán felnőtt fejjel egyszer főztem neki libanyakból levest. Többé nem forszírozta a csirkét. Így, Szent Márton nap előtt pont aktuális is az egyszerű, de nagyon finom libanyak leves receptje. Semmi fölösleges cifrázás: libanyak és zöldségek.

A fotó illusztráció!

Azt ezért megsúgom, hogy én imádom, amikor szép aranyló karikák úsznak a levesem tetején, ezért bele szoktam csempészni a libanyakak közé egy libafarhátat is… :-)

Hozzávalók:

1,5-2 kg libanyak

6 db sárgarépa

3 db fehérrépa

1 nagy fej hagyma

1 db karalábé

2 db paradicsom

4 szem főzni való burgonya (ne legyenek nagyok)

1 db hegyes zöldpaprika

1 csomag petrezselyem zöld

1 csomag zellerzöld

1/4 zeller

bors

opcionálisan:

1 db libafarhát

Elkészítése:

Felteszem egy nagy fazékban nagy lángon főni a megmosott libanyakat (és a farhátat). És nem, nem fedem le a fazekat!

Forrás előtt egy sűrű kis szűrővel leszedem a habot. Ezt megismétlen legalább háromszor.

Takarékra veszem a lángot.

Sót és borsot rakok bele. Sót legalább 4 teáskanállal, borsot egy fél kiskanállal.

15 perc múlva belerakom a megtisztított répát, fehérrépát, zellert, karalábét, majd a több helyen bevagdalt egész hagymát is. A paradicsomokat is bevagdalom és úgy teszem bele. A hegyes zöldpaprikának is bevágom az egyik oldalát és úgy kerül a levesbe.

Apróra vágom a petrezselyem- és a zellerzöldet és belekeverem a levesbe.

Főzöm egy órán keresztül 15 percenként megkavargatva. Ekkor a jól átfőtt paradicsomokat és fakanállal szétszoktam nyomni a levesben.

Hozzáadom a burgonyákat. Megkóstolom, ha kell még só vagy bors, lehet hozzáadni.

Főzöm további 20 percet.

Leveszem a tűzről a fazekat, majd előbb a répákat, a karalábét és a burgonyákat veszem ki. Ezt követően a libanyakat és a farhátat.

A maradék levest sűrű levesszűrőn átszűröm a leveses tálba, illetve egy kevés leszűrt levest félreteszek a tésztafőzéshez.

A leves ezzel készen is van.

Amikor kissé kihűlt a libanyak, akkor a húst szépen lefejtjük a csontokról, amennyire lehet, és az így lefejtett húst visszatesszük a levesbe. Ha nem így teszünk, akkor egy-két óra alatt teljesen rászárad a hús a csontokra...

A félre tett kevés levesben pedig befőzzük a szükséges mennyiségű tésztát. Természetesen stílszerűen lúdgége tésztát. A megfőzött tésztát fedjük le, és ne keverjük bele a levesestálba a leveshez!

Az asztalra külön tálaljuk a levesestálat (benne a hússal) külön tálon a zöldségeket, és külön a tésztát…

Sok sikert és jó étvágyat!

Jellemzők:
|
https://kockasabrosz.blogstar.hu/./pages/kockasabrosz/contents/blog/44630/pics/lead_800x600.jpg
könnyű recept,levesek,libanyak leves,RECEPTEK
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?