Pórias ételből így lesz elegáns étek

A húslevesekhez, gulyásokhoz szokott magyar ember étlapján sajnos sokkal kevesebbszer szerepel egy-egy jófajta krémleves, mint kellene. Pedig általában gyors, finom és nem is drága. Ráadásul számtalan variációs lehetőséget nyújt mind a fűszerezésre, mind pedig a „levesbetétek” tekintetében.
A burgonyakrémleves pedig olyan ritka, mint a fehér holló. Talán túl póriasnak találják, no meg a burgonyát inkább a sűrítéshez használjuk más krémleveseknél. Pedig önmagában is nagyon jó alapanyag, ha megfelelő minőségű burgonyát használunk!
Következzék tehát a burgonyakrémleves pirított szalonnával és oregánós-olívás pirított kenyérkockákkal.
Hozzávalók:
1 kg minőségi, főzni való burgonya
2 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
250 ml tejföl (lehetőleg legalább 25 százalékos tejfölt használjunk!)
só
feketebors
szerecsendió
1 púpozott evőkanál búza finomliszt
10 dkg. kockázott bacon
3-4 szelet száraz kenyér kb 1 centis kockákra vágva
olívalaj
oregánó
apróra vágott petrezselyem
opcionálisan:
reszelt parmezán
Elkészítés:
A burgonyákat meghámozom és kis kockákra vágom, majd fölteszem főni egy nagyobb fazékban, értelemszerűen csak annyi vízben, amennyi pont ellepi. Sóval, borssal és őrölt szerecsendióval fűszerezem (ez utóbbi erőteljes ízű fűszer, úgyhogy csak keveset reszeljünk a levesbe!
Hozzáadom a fölaprított hagymát és fokhagymát.
Mintegy fél 20-25 perc alatt a burgonya puhára fő. Ekkor botmixerrel pépesítem az egészet.
Ezt követően a lisztet a tejfölben csomómentesen elkeverem, majd hozzákeverem a pürésített burgonyához.
Újra megdolgozom egy kicsit a botmixerrel, majd forralom egy keveset állandó kevergetés mellett, nagyon vigyázva, hogy oda ne égjen!
Kihasználva az időt, miközben fő a burgonya egy magasfalú tálba öntök 1 deci olívaolajat, belekeverek 4 jó csipet oregánót (és opcionálisan négy kiskanál reszelt parmezánt)
Ebbe beleszórom a kenyérkockákat és alaposan megforgatom benne.
A 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöm az ízesített kenyérkockákat.
Ezt követően a kockára vágott bacont saját zsírján kisütöm.
A kész burgonyakrémlevest levesestálban tálalom és meghintem apróra vágott friss petrezselyemmel, mellé kistányérokon a pirított bacont és a pirított kenyeret tálalom.
Sok sikert a főzéshez és jó étvágyat a leveshez!
Hozzászólások
Hozzászóláshoz először be kell jelentkezned vagy regisztrálj!
Belépek Regisztrálok