Van saját recepted?

Finom, de azért nem királyi…

Finom, de azért nem királyi…

A pinot noir állítólag kiérdemelte a „borok királya” méltató titulust. Így aztán az elvárások is nagyok, amikor az ember egy jó karácsonyi libavacsora mellé kinyit egy palackpinot noir-t. A Simon pincészet 2007-es síkhegy-szelekciója csalódást egyáltalán nem okozott, de a várt királyi elragadtatás azért elmaradt.

Nem harsány, nem tolakodó, hanem diszkrét, de határozott illata van a bornak, némi szellőztetés után. Nagyon kellemes, sőt finom, enyhén kesernyés az illat. Sokat ígérő. A gyümölcsök dominálnak benne, de én határozottan éreztem a csokoládé isteni illatát is.

Az íze lassan bontakozik ki, nem adja magát könnyen az első kortyra. Aztán minden kortynál egyre jobban ízlik. Az íze is elegáns, nagyon kellemesen enyhén kesernyés, és persze gyümölcsös, leginkább meggyes, a csokoládé viszont már az ízéből elveszett. Minden eleganciája ellenére a várt ízorgia elmaradt.

A lecsengése sem hagy kívánni valót maga után, semmi disszonancia, kellemesen hosszú és finom íz marad a bor után.

Ahogy illik, egy jó kis libavacsora kísérőjéül választottam és miként azt vártam, nem okozott csalódást, igencsak összeillett a fűszeres sült libacombbal. Sőt, még a mákos beigli után sem volt rossz, bármennyire is fölszisszennek most a borsznobok…

A bor, minden vizsgált szempontból nagyon kiegyensúlyozott volt számomra, igazi elegáns, finom nedű, mindenében bőven átlagon jóval felüli. De az is igaz, hogy semmiben sem nyújtott olyan extrát, ami számomra az én csúcsboraim közé emelné. Az viszont biztos, hogy ha lehetőségem lesz rá, beszerzek még jó néhány palackkal. Libasült mellé nem találtam még ennél jobbat.

Simon pincészet 2007-es Egri pinot noir síkhegy-szelekció

Értékelés:

Illat: 4/5

Íz: 4/5

Lecsengés: 4/5

Étellel párosítva: 4/5

Összesen: 16/20


Fontos:

Nem vagyok sem borszakértő, sem sommelier, ilyen irányú végzettségem sincs.

Van viszont immáron több mint két évtizedes borozási tapasztalatom. Nem szakmabeliként, mint ahogy a borivók döntő többsége ilyen, a saját véleményemet és tapasztalataimat mondom el egy-egy adott borról. 

|
https://kockasabrosz.blogstar.hu/./pages/kockasabrosz/contents/blog/46380/pics/lead_800x600.jpeg
BOROKRÓL,borteszt,egri borvidék,pinot noir,simon pincészet eger,simon pincészet egri pinot noir 2007 síkhegy sz.
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?