Van saját recepted?

Felfedezésre méltó: ételek Tirpákföldéről!

Felfedezésre méltó: ételek Tirpákföldéről!

Tirpákföld és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye korántsem a magyar gasztronómia fellegvára. De még a tájegységi étkei sem olyan fölkapottak, mint például palócoké. Pedig egy igen finom ízvilágot ismerhet meg, aki nyitott a ma már újdonságként ható, ám régi ízekre. Sohasem volt ez gazdag vidék, sem terményben, sem másban, ennek ellenére – ahogy más magyar tájakon is – sikerült egyszerű, de változatos konyhát teremteni.

A lapcsánka, a sztrapacska, a bivalypaszuly, a vegyes tirpák rétes és a különleges a bundásbokri házinyúl is szerepel a hétvégi Tirpák Fesztivál és a Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokság étlapján Nyíregyházán.

Szombaton a szakma, vasárnap pedig az amatőr főzőcsapatok mutathatják be főzőtudományukat a nyíregyháziaknak, így a látogatói több tucat étel közül kóstolhatják meg kedvenc ételeiket.

A Szlovákiából származó, a 18. század közepétől a nyírségi nagyvárost övező bokortanyákon letelepedett tirpákok gasztronómiáját és életmódját bemutató Tirpák Fesztivál a népi ízek találkozójával kezdődik szombaton.    

A szombati menüben a főzőcsapatok elkészítik például a tengeridarával töltött káposztát, a hagymás-ropogós csülköt, a toroskáposztát, de lesz vadpörkölt, körmös-csülkös pacal, strudli, lapcsánka, kapros harcsagombóc túrós csuszával, birkás töltött, szabolcsi-szatmári töltött káposzta, ludaskása és tarhonyás tanyasi birkapörkölt.

A "különlegesebb" ételek közül a kolompérral (krumpli) berántott bivalypaszuly, a bundásbokri házinyúl murokkal, kukoricakásával, rókagombával, a mákosgubás krémleves, a "sous vide" tarja baconös hagymás raguval, és a lángosos csirketorony kerül az asztalokra.

Az édességet kedvelőknek tirpák gyümölcsös süteményeket, almás, meggyes és mákos réteseket, almás porlóst, görhét, szilvás habost és csörögét is kínálnak majd kóstolójegy ellenében a standokon.

A vasárnapi bogrács- és grillbajnokságon civil szervezetek, munkahelyi közösségek sürögnek-forognak majd fakanállal a kezükben. Lesz például cirkás paszulyleves, baconös kelkáposztában sült sajtos rizottó, hamis gulyásleves disznóhúsból, káposztás-fokhagymás-tejfölös-kapros-sajtos lángos, gombapaprikás, Jókai bableves, de a saját sütemények kínálata is elég széles lesz.

 

Címkék: KOCKÁS ABROSZ
|
https://kockasabrosz.blogstar.hu/./pages/kockasabrosz/contents/blog/58652/pics/lead_800x600.jpg
KOCKÁS ABROSZ
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?