Van saját recepted?

Újranyit a történelmi kisvendéglő

Újranyit a történelmi kisvendéglő

Újra kinyit Seress Rezsőnek, a világhírű Szomorú vasárnap című dal zeneszerzőjének törzshelye. Az erzsébetvárosi Akácfa utcában található Kispipa étteremben az október 25-i megnyitón Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi duója idézi meg Seress Rezsőt.

A Kispipa, amelyben Seress Rezső 1958 és 1968 között zongorázott, egy ideje zárva volt, most több sikertelen újjáélesztési kísérlet után nyit újra Erzsébetváros szívében, az Akácfa utca 38-ban. A tervek szerint sorozattá váló zenei estek első alkalmával Seress Rezső szellemét és dalait Szakcsi Lakatos Béla, az egyik legkiválóbb hazai dzsesszzongorista és Müller Péter Sziámi, az éneklő költő éleszti fel.

A tragikus sorsú Seress Rezső legismertebb szerzeményét, a "magyar öngyilkos dalként" elhíresült Szomorú vasárnapot többek között Billie Holiday, Serge Gainsbourg, Elvis Costello, Björk és a Portishead is feldolgozta. 

Az étterem az 1950-es években nyílt meg. 1979-ben Aubel Ervin neves vendéglátós vette át, akihez 1980-ban csatlakozott Rosenstein Tibor mesterszakács. A Kispipában az elmúlt évtizedekben megfordult a walesi herceg, Arturo Toscanini, Spencer Tracy, John Steinbeck, Arthur Rubinstein, Beniamino Gigli, Otto Klemperer és Ray Charles is.

A Kispipa a 90-es években

Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla közös projektje, a Pianissimo! Duó hat éve alakult és Seress Rezső ismert szerzeményeit is játssza.

Seress Rezső (1889-1968) rendkívüli tehetségű dalszerző volt. Bár nem tudott zongorázni, nem volt hangja, nem ismerte a kottát, dalait mégis egy ország, sőt egyik dalát az egész világ énekelte. Életét végigkövették a szerencsétlenségek, a szegénység és a bánat.

"Seresst mindig a dalszerző zseni etalonjának tartottam. Írt egy dalt, ami 135 lemezen jelent meg. Keresem a helyet, ahol egy-két hetente születhet egy új dal, és azt meg lehet mutatni az embereknek, a most újranyílt Kispipában erre lehetőségem lesz"

- mondta Müller Péter Sziámi.


Október 16-án a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a Kamarai Napok keretében Aubel Ervin úr részére a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara posztumusz BKIK Oklevelet és Életműdíjat adományoz.

Az indoklás szerint Aubel Ervin több cikluson keresztül volt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara V. Turizmus, Vendéglátás Osztály elnöke, 2016-tól annak osztályelnökségi tagja. Neve egybeforrt a Kispipa Étteremmel, melyet 1979-ben vett át és töretlen sikerrel üzemeltett. A vendéglátás nagy „öregje”-ként említhetjük. Hihetetlen kitartásával, szaktudásával mindig a szakma elismertségért, az abban dolgozók gazdasági körülményeinek jobbításán fáradozott. Idén vonult vissza az aktív munkától, sajnálatos módon az elmúlt hónapban bekövetkezett halálával egy tiszteletreméltó, rendkívüli szakembert vesztett el a kamarai közélet.

|
https://kockasabrosz.blogstar.hu/./pages/kockasabrosz/contents/blog/61551/pics/lead_800x600.jpg
kispipa étterem,kisvendéglő,KOCKÁS ABROSZ,történelmi kisvendéglő
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?