Van saját recepted?

Felfedezésre méltó: ételek Kárpátaljáról

Felfedezésre méltó: ételek Kárpátaljáról

Akik elfeledett, felfedezésre váró egyedi ízeket, ételeket keresnek, azoknak mindenképpen ajánlott az új gasztrokiadvány. De nem csak nekik, hanem mindazoknak, akik érdeklődéssel, együttérzéssel figyelik a kárpátaljai magyarság XXI. századi hányattatását. Kétség kívül most ők vannak a legnehezebb helyzetben a határainkon kívülre szorult nemzettársaink közül. Ezért is kiemelten fontos, hogy minden lehető módon támogassuk őket, ki-ki a maga lehetősége szerint. Ahogy Grezsa István is hangsúlyozta, a magyar kormány támogatása nagyon fontos, de nem elég, kellenek az ilyen kezdeményezések, amelyek sok ember figyelmét rá tudják irányítani a Kárpátalján élő magyar kisebbség hányatott sorsára, veszélyeztetettségére.

A Magyar Konyha Magazin folyóirat legújabb számának mellékleteként megjelent a 190 címet összegyűjtő Kárpátaljai Gasztrokalauz.

A kiadvány budapesti bemutatóján Grezsa István, Kárpátalja fejlesztéséért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: a könyvecske nem csupán egy útikalauz, gasztrokulturális összefoglaló, amely rengeteg élményt, helytörténeti érdekességet mutat be, hanem egyben kvintesszenciája azoknak az erőfeszítéseknek, amelyeket a magyar kormány tesz a kárpátaljai magyarságért a régió turisztikájának fejlesztésén keresztül.

A kárpátaljai magyarság jelenleg a legveszélyeztetettebb nemzetrészünk

- mondta Grezsa István, aki kitért arra is: öt évvel ezelőtt a kelet-ukrajnai harcok hírére eltűntek a magyar turisták Kárpátaljáról, ezen is próbál a magyar kormány segíteni különféle kezdeményezések támogatásával.

Grezsa István, Kárpátalja fejlesztéséért felelős miniszteri biztos

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője kiemelte:

a Kárpátaljai Gasztrokalauz úttörő munka, soha sehol nem készült még hasonló összefoglaló a régió sokszínű konyháiról. Hiteles könyv, hiszen a benne szereplő vendéglátóhelyek, szállodák, panziók, kocsmák, cukrászdák, büfék, piacok, pincészetek és kézműves ételkészítők nem fizettek a szerepeltetésükért.

Gesztusértékű, hogy nemzetiségi hovatartozástól függetlenül minden olyan vendéglátóhely bekerült a Pákozdi Judit által szerkesztett kalauzba, ahol jóízűen lehet enni-inni - fűzte hozzá. Kitért arra is: a 190-ból 60 helyen egyáltalán nem beszélnek magyarul, ezért a könyvben van egy ukrán-magyar szótár is.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a KMKSZ elnöke felidézte:

Kárpátalja rendkívül hányatatott sorsú vidék, az elmúlt 100 évben öt államhoz tartozott. Mindennek egyetlen haszna, hogy rendkívül változatos a helyi konyha, egyszerre találhatóak meg benne a magyaros, cseh, román, ukrán, orosz és kaukázusi ételek is.

A gasztroakaluz a Magyar Konyha magazin és a Kárpátaljai Nagyar Turisztikai Tanács közös kiadványa. Mester András, a tanács elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta:

fontos lenne megjelentetni a könyvecskét ukrán nyelven is, hiszen az ukránok többsége sem ismeri eléggé a soknemzetiségű régió, vagy az ott élő magyarság történetét, kultúráját.

A kárpátaljai magyarság sorsáról a Verecke című blogstaros blogban olvashat rendszeresen híreket.

|
https://kockasabrosz.blogstar.hu/./pages/kockasabrosz/contents/blog/63281/pics/lead_800x600.jpg
gasztrohungarikum,GASZTROKÖNYVTÁR,kárpátalja
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?