Van saját recepted?

Svájci Gruyère sajt a világ legjobbja

Svájci Gruyère sajt a világ legjobbja

Az idei világgyőztes sajtkészítő Michael Spycher már egyszer diadalmaskodott a világ legnagyobb sajtversenyén. 2020-ban sikerült dupláznia.

Kétévente rendezik meg a Wisconsin Állam-beli Madison városában a világ legnagyobb sajtversenyét, amelyen a sajtokon kívül vajak és joghurtok is versenybe szállnak. A World Championship Cheese Contest világbajnokságra idén 26 országból érkeztek a pályaművek, és 55 tagból álló zsűri értékelte őket. Csak sajtokból nem kevesebb, mint 3667 nevezettet kóstolt le az ítélőbizottság. A világbajnok svájci Gruyère 98,81 pontot ért el a 100-ból.

Az AOC-minősítésű Gruyère sajtot összesen 51 hegyi farmon, nagyjából 185 sajtüzemben készítik. A győztes Michael Spycher egy olyan svájci sajtüzem mestere, ahol több mint 170 éve, 1847 óta készülnek sajtok.

A sajtokhoz kizárólag 4 kilométeres körből szállíttatnak be tejet a kiválasztott környékbeli gazdák. A naponta kétszer érkező friss tehéntejet kizárólag olyan szabadon tartott tehenek adhatják, amelyek nyaranta friss füvet és gyógynövényeket legelnek, a téli hónapokban pedig szénát kapnak. A Gruyère sajtjaikat természetes módon érlelik legalább 12 hónapon át.

Címkék: sajt
|
https://kockasabrosz.blogstar.hu/./pages/kockasabrosz/contents/blog/91551/pics/lead_800x600.jpg
sajt
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?