Van saját recepted?

Intenzív illatok orgiája

2018.10.07.
Az tudja csak igazán élvezni az ételeket-italokat, akinek nem csak az íz és a látvány számít, de az illat is. A fiamnak van egy német barátja. Ő kérdezte egyszer, hogy miért van, hogy a magyar ételek sokkal finomabbak, mint a németek é nálunk mindig olyan jó illat van. Mondtam neki, hogy a titok mindkét dologban a fűszer. Mi nem sajnáljuk a fűszereket. És egy-két erőteljes fűszer bizony tud nagyon csábító lenni. Mint például a fokhagymás-rozmaringos sertés.

Ebből aztán lehet jőízűt falatozni egy kora őszi estén a kertben!

Egy óra alatt megvan, köret sem kell hozzá csak igazi friss fehérkenyér (parasztkenyér). Laktató étel, így aztán nem árt utána „csapatni” egy jóféle pálinkával. Még az asszonyok is után küldhetnek egy kis kontyalávalót… Makói hagymás aprópecsenye

Szeretett ízek szokatlan találkozása: telitalálat!

2018.08.19.
Igazán ritka páros a gasztronómiában, pedig mindkettő gyakori szereplő. És együtt is izgalmasak. Sőt, egy igazán férfias, laktató ételt adnak együtt. Toszkán paradicsomos máj…

Egy könnyű nyáriesti vacsora

2018.07.22.
Van az úgy, hogy az ember nem szeret egy forró nyári napon sokat sürgölődni a konyhában. Ilyenkor jön jól egy olyan recept, amihez általában minden megvan a háztartásban és könnyen, gyorsan elkészül. Nem mellékesen finom is. Már annak, aki hozzám hasonlóan szereti a májat… Fűszeres csirkemáj tepsiben sütve salátaágyon

Visszaálmodom magam Balaton parti kikötői nyárestékbe

2018.07.08.
Nem különösebben rajongok a Balatontért, inkább tengerpárti vagyok. De van, ami mágnesként vonzott a Balatonhoz minden nyáron. A kikötőben sült borjúmáj a fél literes fehérboros fröccsel. Utána mindig úgy éreztem, hogy legszívesebben átölelném az egész világot. És persze hiába voltam teljesen tele, a második fröccs után már indultam repetázni a májból… Utána hajnalig tartott a borozás, mert hát ugye szomjas a máj… Nyaranta néha kedvet kapok roston sült borjúmájra. Olyankor visszaálmodom magam a balatonparti ifjúságomba.

Franciás főúri étek egy ünnepi alkalomra

2017.11.07.
Nem olcsó recept, cserébe viszont nem nehéz elkészíteni. A magyaros verziója ráadásul nem is drága. Ekkor a borjúbélszín helyett sertésszűzzel készítjük. A Pompadour szelettel egy-egy ünnepi alkalommal könnyedén elkápráztathatjuk a párunkat.

Hús hagymaágyon. Azaz hagyma és hús és nem is kell ennél több…

2017.10.20.
Van, amikor nem akarunk sokat bíbelődni az étel elkészítésével, és a sok hozzávalóval. Na ilyenkor jön jól ez a recept. Hagyma (csakis valódi makói!) szép hússzeletek, só, bors és már mehet is a sütőbe… Ez a combszeletek hagymaágyon.

Laci te, hallod-e, itt a Lacipecsenye

2017.10.17.
A lacipecsenye egy egyszerű, kevés hozzávalóból elkészíthető, igazi magyaros étel, amely lassan-lassan sajnos feledésbe merül a "nagy kulináris magyar gasztroforradalomban". Kár lenne érte! Isteni finom!

A darabka Adria

2017.07.14.
Bár állítólag szerb eredetű étel, mégsem hiányozhat sehol az étlapról Horvátországban, legyen az egy kis konoba vagy sokcsillagos étterem. És persze nem biztos, hogy az utóbbiban készítik a finomabbat. Ugyanis mindenhol kicsit más: ki így készíti, ki úgy, ki így szereti, ki amúgy. Egyet nem lehet: nem szeretni a csevapot.

A napfényes toszkána ízei

2017.06.25.
Egy könnyed és gyors olaszos nyári étek, amely a forró napokon sem terheli meg a gyomrot: Toszkán szűzérmék.
12

Ezeket a cikkeket olvastad már?